MENU

Symposium Ontmoeten, de basis voor herstel

10 jaar herstelverhalen in Dominicanenklooster Huissen

Een symposium voor mensen werkzaam in de GGZ én voor cliënten en hun naasten met als onderwerp ‘Ontmoeten, de basis voor herstel’. In de ochtend kun je luistere naar bevlogen sprekers die de herstelverhalen een warm hart toedragen en een inspirerend verhaal kunnen vertellen. s Middags zijn er tal van workshops, o.a. lichaam en stem, spelen met beelden, en  ervaringsdeskundigheid.


‘Jouw verhaal doet er toe.’ Dat vormt de kern voor de vijfdaagse herstelverhalen welke Margreet Roos (geestelijk verzorger GGZ Antes) en Pete Pronk (verhalenverteller) vanaf 2013 in het klooster van Huissen gestalte geven. Waarbij het gaat om mensen die in de psychiatrie terecht zijn gekomen ruimte, veiligheid en vertrouwen te bieden waarin zij, voor zover mogelijk, stukjes van hun verhaal kunnen delen. Het blijkt een heilzame werking te hebben, juist die langere tijd om elkaar écht te kunnen ontmoeten. Waardoor ze meer en meer in hun eigen kracht komen te staan, ook op langere termijn.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder. En willen we het fenomeen ‘herstelverhalen’ opnieuw onder de aandacht brengen met dit symposium. Want wat hebben al deze reizen ons geleerd? Wat zijn voor nu onze inspiratiebronnen? En welke rol speelt ontmoeten hierbij?

Het programma omvat inspirerende sprekers en deelnemers aan de herstelverhalen die hun ervaringen delen. Daarnaast is er ruimte voor ontmoeting en worden er tal van workshops aangeboden. Het symposium, gericht op professionals in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), cliënten, hun naasten en belangstellenden biedt een gevarieerd programma dat zowel informatief als inspirerend is.

Ochtendprogramma 

- Liesbeth Woertman, emerita hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht en schrijfster
- Floortje Scheepers, psychiater, afdelingshoofd en hoogleraar psychiatrie in het UMC Utrecht en wetenschappelijk directeur van kenniscentrum Phrenos
- Deelnemers van de herstelverhalen over hun ervaringen
- Muzikaal verhaal door Roos Blufpand, singersongwriter met een groot kloppend hart voor haar medemens en de wereld waarop ze leeft.

Middagprogramma

Na de lunch zijn er twee workshoprondes. Er zijn verschillende workshops waar je uit kunt kiezen over o.a. expressie, verbeelding en rouw, stem en lied, ontmoeten in stilte, omgaan met angst.

1) Workshop ‘Ik mag niet bang zijn’ door Sanne Winchester
Hoe kunnen we meer open zijn over onszelf en de kwetsbaarheid (samen) opzoeken? Met deze vragen nodigt Sanne je uit om iets van je eigen verhaal te delen. Sanne Winchester is schrijfster van het boek "Ik mag niet bang zijn" en werkzaam als psycholoog. Met haar boek doorbreekt zij taboes rondom het hebben van psychische klachten en het bespreken van je eigen (herstel) verhaal. Met vallen en opstaan leerde ze dat het kunnen en mogen delen van je eigen pijn, emoties, belevenissen, waarde toevoegt aan je eigen leven en dat van anderen. www.sannewinchester.nl

2) Workshop ‘Ontmoeten in stilte’ door Janneke Weelink
Soms gebruik ik woorden om contact met je te maken. ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Ja, ja, goed, goed.’ Maar dan opeens merk ik dat ik door die woorden juist niet zoveel contact maak. Eerder iets tussen jou en mij in zet. Hoe is het tussen ons als ik de vorm van de woorden laat varen? Mag ik je daar ontmoeten? Janneke Weelink is meditatieleraar en yogadocent. Zij werkt als therapeut/ behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg en maakt vanuit deze rol met name contact door samen stil te vallen www.jannekeweelink.nl

3) Workshop ‘Mijn verhaal doet er toe’ door Margreet Roos, Pete Pronk met deelnemers herstelverhalen.
Zij die hebben deelgenomen aan de herstelverhalen. En de lang niet eenvoudige stap naar het klooster hebben gezet. Om daar voor zover mogelijk een stukje van hun verhaal te delen. Hoe kijken zij terug? Wat heeft hen die ontmoeting opgeleverd? Waar staan ze nu? Laat je inspireren door de verhalen van een aantal moedige reizigers die de 5-daagse ervaren hebben. Inclusief enige speelse oefeningen.

4) Workshop ‘Jezelf en de ander ontmoeten met stem en zang’ door Catrien Posthumus
Meyjes Je stem kan je zien als de 'ventiel van je ziel'. Zingend verkennen we onszelf. We combineren klank geven en luisteren. We bewegen, we komen tot onszelf en tot elkaar. We ont-moeten. We gaan stromen. Catrien Posthumus-Meyjes is cantor/koordirigent en zangcoach.

5) Workshop ‘Ontmoeten in beeld’ door Josse Weyers
De workshop ‘Ontmoeten in beeld’ biedt de gelegenheid om via creatieve uitingen je innerlijke wereld te verkennen. Door middel van kleur, vorm en verschillende materialen wil ik je uitnodigingen om uitdrukking te geven aan wat er op dit moment in je leven speelt en kunnen we elkaar hierin ontmoeten. Josse Weyers is ervaringsdeskundige, werkzaam bij GGZ Antes

6) Workshop ‘Ruimte voor rouw in jou’ door Regine Folbert
Met aandacht voor lijf, en via beeld en fototaal komt er ruimte voor wat in je herstelverhaal verteld wil worden. Aandacht daarvoor, ruimte voor rouw en wat daar zachtheid brengt schept verbinding. Met zachtheid, vertrouwen, tederheid en respect voor wat gezegd wil worden, komt er licht en lucht bij wat is. We laten het komen en zien wat is.... "Wek mijn zachtheid weer geef mij terug de ogen van een kind dat ik zie wat is, en mij toevertrouw. en het licht niet haat.” Regine Folbert is geestelijk verzorger GGZ Antes.

7) Workshop ‘Mijn naam is haas’ door Judith Bruynzeels
Mijn naam is haas is een meervoudig kunstproject van kunstenaar en theatermaker Judith Bruynzeels. Middels poëzie, theater, tekeningen en audioverhalen worden de complexe gevolgen van trauma invoelbaar en daardoor bespreekbaar gemaakt. In deze workshop gaan we aan de slag met het boek uit dit project. Het boek is als een reis door een gefragmenteerd geheugen. Het is een plek waar de dieren spreken. Het toont een wereld die zich letterlijk laat ontvouwen. De dieren zijn karakters en zijn veelal verkreukeld in het gezicht en lijf. Het roept een universele emotionele taal op. Het biedt je ingangen om vragen te kunnen stellen. Via de dieren kom je in gesprek met jezelf en met de ander. Vanuit de reis door het boek, gaan we dat wat ons raakt, verwonderd of nieuwsgierig maakt, in een eerste intuïtieve schets, zelf vormgeven. De boeklezing is toegankelijk voor iedereen; lotgenoten en naasten e.a. geïnteresseerden. www.mijnnaamishaas.info

Om 16.00 uur sluiten we de dag af met muziek en een drankje.

Accreditatie: LV POH-GGZ in de categorie 'Nascholing praktijkondersteuners' (6 punten). SKGV en NVP is aangevraagd.
Voor de beroepsgroep LV POH-GGZ is de accreditatie 6 punten in de categorie ‘Nascholing praktijkondersteuners’ 


 


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • Deelname  € 90,00
  • Studenten/clienten  € 37,50
  • (inclusief lunch en BTW)

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld